3 maart 2017

Valpreventie en valtechnieken

Maart 2017: Sjoerd van Velthoven van Centrum voor Fysiotherapie Ramaekers heeft de cursus valpreventie en valtechnieken gevolgd.

Vallen vormt voor mensen op oudere leeftijd een belangrijk gezondheidsprobleem. Eén op de drie mensen boven de 65 jaar valt minstens eenmaal per jaar en van deze valpartijen vergt zo’n 12% medische behandeling. Begin 2000 is daarom op de Sint Maartenskliniek (SMK) te Nijmegen een valpreventieproject voor senioren van start gegaan. Door de Sint Maartenskliniek is een trainingsprogramma ontwikkeld waarin het evenwicht en de bewegingssturing geoefend wordt in ADL-situaties, die zijn ingebed in een hindernisbaan en in diverse spelvormen. Hieraan worden diverse dubbeltaken toegevoegd om de ADL zo goed mogelijk te benaderen. Daarnaast worden ook valtechnieken aangeleerd, die ontleend zijn aan oosterse vechtsporten. De effectiviteit van het programma wordt bepaald aan de hand van de valincidentie en een aantal balanstesten.

In de afgelopen jaren heeft een groot aantal mensen deelgenomen aan het trainingsprogramma. De tussentijdse resultaten tonen een aanzienlijke vermindering van het aantal valpartijen en de ervaringen en reacties van de deelnemers zijn erg positief.

Erkenning RIVM
Recent heeft het RIVM Centrum Gezond Leven het programma ‘Vallen Verleden Tijd’ de hoogst mogelijke erkenning toegeschreven, namelijk ‘bewezen effectief’. ‘Vallen Verleden Tijd’ is hiermee het enige valpreventieprogramma in Nederland dat door het RIVM beschreven is als ‘bewezen effectief’.

Contact Fysiotherapie

Centrum voor Fysiotherapie Ramaekers
Walburgpassage 24, 6001 LA Weert
Tel. (0495) 520313
fysiotherapie@samenzorgweert.nl

Contact ergotherapie

ErgoTherapeutisch Centrum
Wijffelterbroekdijk 6, 6006 SB Weert
Tel. 06 205 94 245
info@etcentrum.nl